Fritzell Guldsmide

Är en traditionell guldsmedja och med det menar vi att vi kan erbjuda såväl reparationer och omarbetningar till unika nytillverkningar och omträding av pärlcollier och mer därtill.

Vad gör vi?

Har ni gammalt arvegods eller så kallat byrålådskrot som ligger till ingen nytta så kan vi ta vara på det, smälta ner och göra till något helt nytt efter dina önskemål.
När du kommer in till butiken så är det du som kund som är vår inspiration. Det är alltid en spännande process att få något från fantasi till verklighet. Först att förstå vad det är du ser framför dig, tolka det och avgöra om det är fysiskt möjligt eller ej.

Sedan översätta det till en konkret plan som vi sedan kan börja jobba med. Charmen med att arbeta så är att du kan få ta precis så stor del av processen som du vill. Vår ambition är alltid att det färdiga smycket ska bli minst lika bra som det du föreställt dig men också att processen i sig ska vara glädjefylld. Både för oss som utför jobbet och för dig som sedan ska få bära det. I själva verkstan strävar vi efter att kreativitet och skaparglädje ska få stå i fokus. Varje arbete som kommer in, varje smycke som ska skapas hanteras omsorgsfullt och vi tillåter alltid diskussioner och tankar om hur vi bäst ska gå till väga. Vi lägger med andra ord ner väldigt mycket kärlek i det vi gör.

Vi som jobbar här

Anton – Guldsmed

Jag upptäckte yrket guldsmed i tonåren och blev helt såld direkt. Jag tyckte det var fascinerande hur man kunde skapa så vackra och glittrande saker av en smutsig metallklump. Denna känsla och fascination lever kvar än idag. Den blir större för varje smycke jag skapar och varje ny teknik jag lär mig.

För mig är ett smycke så mycket mer än bara en utsmyckning. Det kan visa vem du är eller vem du önskar vara. Det kan vara en belöning eller en gåva till dig själv eller till någon som betyder mycket för dig. Det kan ligga något nostalgiskt i det. Kanske har du fått det av din farmor eller hittat det under en resa. Vad det än är för dig så finns det ofta en djupare betydelse eller en historia bakom varje smycke. Den bästa delen med yrket är att få ta del av dessa historier och att få skapa något magiskt och glittrande från en idé som du har.

Erik – Guldsmed

Jag visste aldrig vad jag ville bli när jag blev stor, jag visste bara att jag ville jobba med något kreativt. Ett varierande yrke där jag behövde ha nytta av både hjärta och hjärna. Jag har aldrig ångrat mitt val att ta chansen att utbilda mig till guldsmed; allt detta och så mycket mer upplever jag dagligen här på Fritzell Guldsmide! Om det så är att hjälpa dig som kund med att designa och ta fram ett unikt smycke som passar just dig, eller kanske åter ge nytt liv till något som det som är gammalt och slitet så finns jag här, med både hjärta och hjärna.

Julija – Guldsmed

Ända sedan jag var liten har jag varit en konstnärlig person. När jag fick utrycka mig genom dikter eller genom skapande mådde jag bra. Varje form av skapande innebär för mig en särskild helande kraft. Genom skapandet går jag till djupet av mig själv, det renar mig och ger mig en härlig energi, som jag får ge vidare genom det verk jag skapat. Jag tror att vi genom konsten återskapar oss själva. Idag är mitt liv fyllt av skapande och kreativitet genom mitt lärande för att bli guldsmed. Jag försöker alltid utmana mig själv, lämna min komfortzon, förfina mina förmågor och göra sådant jag inte gjort förut. Guldsmide kan ibland vara ett slitsamt jobb, men eftersom jag älskar det blir varje resultat, även minsta framgång, en stor belöning för mig.

Vår butik och Verkstad

Vår butik och smedja är belägen i Stenungsund, 40 minuter norr om Göteborg. Vill ni ha en riktigt inblick i hur allt går till och se hur en guldsmedja ser ut så är ni varmt välkomna att besöka oss.